måndag 31 augusti 2009

Låååååååååång race rapport finnmarksturen!

Jag var ruskigt laddad inför starten av årets finnmarkstur.Så ladda att när jag skulle in i fållan så var det nån som undrade om jag inte tänkte köra med hjälm i år. :)

Starten var ovanligt snäll upp till Håksberg,när vi väl kört ner för berget så började det dock gasas och jag slet mig med med nöd o näppe.Slog en släng över axeln och såg att nu var jag plötsligt sist i tätklungan.Tappade dock nån meter efter en grusbacke och jagade sedan i några km fram till det började bli slät rusväg igen.Klungan stannnade till lagom mycket för att jag skulle ansluta.Skönt nu kan man lägga lite distans till konkurenterna vart tanken.Satt kvar sist i klungan fram till broövergången uppe på stensbo.

La inte allt för mycket krut på och ta mig framåt efter det utan höll jämn fart för att sedan kunna hänga på efterföljande grupp.
Lite förvånad blir ja när jag ser att trots gruppen som kommer ifatt är ganska stor så är det fortfarande ingen konkurent.
Håller dock på och tappa gruppen då jag ramlar och tappar därmed kedjan.Jagade hela vägen förbi sunnansjö och lyckades ansluta lagom till asfaltspartiet efter vägövergången.

Vi var ca 10 man och med flera heta starka cyklister så farten var god utan att jag behövde få speciellt mycket vind på nosen.Efter att ha korsat fredriksbergsvägen in i skogen så kommer vi ifatt Micke Salomonsson och efter landsvägscyklisten Henrik Johansson Västerås Flygit av en hal spång så är jag och micke ensammma vi hjälps åt en del men när vi närmar oss skattlösberg så är den jagade gruppen ifatt.

Jag tappar i samma veva min sista gel som var tänkt att hålla fart på mig upp över berspriset.(Lite surt) Micke lämnar oss övriga tillsamnans med ytterliggare en cyklist.Jag hänger dock med övriga och vi håller sällskap fram till Ljungåsen.Väl där tapppar vi Henrik compositmannen Andersson som fastnar i leran.Vi hämtar även in Den yngre brodern Tynell som sitter med en kort bit men sedan kör fel?

Vi rullar på i hygglig fart men jag känner mig pigg och försöker skaka av mig dom andra vid kåsen.Får en liten lucka men blir inhämtad av brengdahl(hymer) och niclas(kolmården)Vi håller ihop fram till kravbo.

Jag tar det rätt lugnt uppöver men niclas släpper ändock.Brengdahl smiter förbi efter halva backen och kör på fint han smiter även förbi oskar malmberg(tullinge) i farten.Jag väntar lite väl länge innan jag försöker ta upp jakten har känt mig stark så tror nog att det ska ordna sig ändå.Jag försöker också ta mig förbi malmberg men får tyvärr kast på hojen och får börja om och innan jag äntligen är förbi så har brengdahl pipit iväg.

Jag ser dock honom på en lång asfalltsraka tillsamans med ytterliggare en cyklist. Jag får även höra att jag ligger tolva i samma veva.Smått chockad över det beskedet och att jag med vetskap om att topp tio placeringarna är strax framför mig så får jag lite extra boost.Jag kommer därmed närmare och närmare och på väg in på sista stökiga stigen så ser jag Daniel Tynell strax framför mig.
Fan den där jvla skidåkaren måste jag bara ta(var tanken)Jag bombar på inn i skogen svänger lätt höger och studsar över några stenar.I samma veva väljer flaskstället att ge upp jag tappar flaskan och stället slår i vevarmen när jag försöker trampa.Jag få lov och slå av på farten mitt bland all lera och stena(för lerigt var det minst sagt)innan jag fått till så att det går att ta sig fram igen så har det försvunnit allt för många värdefulla sekunder.

Jag kommer upp på asfaltsvägen och skymtar mest tynell.Jag tar in fort men det är allt för kort väg till mål för att jag ska hinna ifatt och förbi den stora skidstjärnan.22 sek efter är jag och blir därmed 12:e man men viktigast v allt jag vinner min H40 klass.

Ja kände mig pigg mest hela loppet och gjorde också min snabbaste finnmarkstur sedan starten.Hösten brukar vara min tid så nu är det bara o ladda om inför nästa stora utmaning långlopps SM i Falun.


Kolla in stilen vist är dom bröder :)





Jag fick lite lucka vid kåsen




Nä nån skidstjärna är man inte :)

fotona tagna av Jan Ruthström

söndag 30 augusti 2009

finnmarksturen 2009

Jag och wilert slet hårt i slutet på tätklungan.Vid bron över en bäck så hoppade Daniel Tynell och några till av sina hojar.Dum som jag var så försökte jag cykla förbi och ramlade därmed.Efter det så såg jag bara ryggarna på täten.Men det var ju kul så länge det varade.
foto:Jan Ruthström

Fick sällskap av ett bra gäng vi höll ihop ända fram till krabo backen.
Foto Jan Ruthström

norhyttan Foto Hampus Sjödin

galning
Foto Hampus Sjödin

fick med mig en fin smörgåsgrill på prisutdelningen.
Fasen vad lik denna målgång var från fjolårets bild.Bra tradition :)

Foto Hampus Sjödin


Får ta en race rapport i morn.

fredag 28 augusti 2009

Seeeeeeeeeekret

Fjolårets målgång

Även om det inte har blivit så många inlägg nu på senare tid så är det inte jag som är hemlig utan det är finnmarksturen som mörkar.
Jo alltså det blir en ny kortare bansträckning på årets tur då vi ej kör över sligdammen i Håksberg.Vi tar av vänster innan banan smalnar av och sligbacken börjar.
Det är nog ett helt rätt steg av organsationen då många i dom bakre leden tvingats gå i den backen och därmed hindrat övriga cyklister.Nu blir det mindre igenkorkat där.För oss övriga spelar det nog mindre roll då den nya vägbiten är tillräckligt backig för att spräcka fältet ändå.Att inte organisationen gått ut med det hela av vad jag förstått beror på en hel del merkostnader som pressrealese ändring av banlängd mm.

För övrigt så ska det bli kul och köra min tionde tur i morn och i går så spanade jag in dom tre första milen.

Grusvägarna är bitvis ruggigt snabba i år men regnandet har gjort så att det blir lite lerkörning då och då.Nått som i mina ögon mest gör banan lite mer rolig.

Har inte haft nån större motivation att åka landsväg senaste tiden så det har blivit en hel del MTB.Bland annat tre vändor på SM banan i falun.Tidigare år så har jag ju knappt tränat mtb så det ska bli intressant och se om det har gett nått.Jag inbillar mig i alla fall att tekniken är snäppet bättre.

Kul ska de bli i alla fall.)

onsdag 19 augusti 2009

missade ni cykelvasan på sporten?

ca 21.30 in i programmet

16/8 - Sportspegeln | SVT Play

eller denna film från arangörerna
Kolla in mig i rött :)


Lite runtomkring


Är ni inte sugna nu så kolla in denna film med alla glada motionärer

söndag 16 augusti 2009

I fädernas spår för framtida segrar.

Rubriken fick mig i god stäming idag när jag anläde Mora 0600 i morse.
Det var många frågetecken i dag som jag ville ha uträtade.Jag kan säga så här att jag fick dom flesta uträtade och en sak är då för säker cykelvasan har kommit för att stanna. Banan var både mer backig än jag kunde ana och teknisk nog bitvis för att gå ifrån.

Vi startade på en fotbollsplan och slussades därefter via masterstart ut på banan.
Fick en föraning direkt om att formen inte var riktigt på topp då jag trots att mastern inte släppts hade 165 puls.Startbacken satt jag dock kvar men inte mycket mer innan jag fick se täten flyga sin kos på grusvägen.Vi vart dock rätt fort en liten grupp som jagade och vid första kontrollen hade vi tätklungan fortfarande inom synhåll.På det efterföljande stigpartiet delade sig dock vår grupp och jag och en till fick lite lucka.Precis när vi åker förbi Emil Lindgren som hade punkat så kommer han igång.Jag kastar mig in på hjul och eftersom vägen är platt så långt ögat kan se så har jag lite förhoppning om att få komma tillbaka in i matchen.
Men fan så stsrk han var jag låg på rulle och hade 183 i puls.Trodde inte det var sant då jag fick lov o släppa iväg honom endast efter 2km.

Fick därefter vänta in efterföljande grupp där några starka norrmän hade aslutit.Vi var nu 6 st som höll ihop i pricip ända fram till evertsberg.Jag vet ite om det var att jag hade rätt lite lugt i mia däck eller valet av däck som gjorde att jag fick slita en hel del på vägavsnitten men väl inne i skogen så hade jag desto mer fart o flyt.
Så när vi väl hade jagat ikapp micke johansson Hymer så grillade jag norrmännen och med lite hjälp av micke så var vi snart av med norrbaggarna.Det var kul med lite nya kombatanter.Micke o jag jobbade därefter ihop förbi dom bevingade platserna efter banan.Att det var ett proffsigt arrangemang såg man då verkligen då man kom till depåerna där dom inte langade futtiga små muggar som normalt utan hela flaskor.

20:e plats landade jag på tillslut och norrmannen som vann i H40 på mörksuggan slog mig även denna gång.

Jag var chanslös mot micke i spurten.
foto henrik öijer

Bra precis 3 tim landade min tid på så det rullade på rätt friskt bitvis.

Några körde ombyggda cykelcrossar även om det var förbud mot cykelcross.
Så det var kul att höra att det var en mountainbike som korsade mållinjen först.

Grattís Mattias Wengelin

Vasans intåg på banan är verkligen mumma för sporten då många nya cyklister provade på mtb och att både tv radio och tidningarna verkligen uppmärksammade loppet.

Nästa år är säkerligen vasan ännu större och enligt mig så förtjänar dom det med.

Så nog står jag där även nästa år på startlinjen.

fredag 14 augusti 2009

veckan som gått!

Efter att en period bara ätit gott och mest njutit av livet så är jag nu tillbaka med focus på Marathon SM mtb.Även om jag inbillade mig att guld var möjligt på xc sm så är marathon sm det lopp som jag tror jag har störst chans på guld i år.Vikten ligger för närvarande ett par kg över den tänkta målvikten men det gör mig mest bara mer taggad.
Till helgens mtb Vasa spelar det ju heller inte så stor roll då det är ett ovanligt platt lopp för att vara just mtb.

Efter att ha rullat lite både mån o tis så körde vi i klubben KM i onsdags på landsväg.Loppet var ovanligt välbesökt och cyklister från lite varstans i dalarna anslöt.Klungan vart ca 40 st.Jag hade rätt hyggliga ben för dagen och när landslags cyklisten på MTB stack så hängde jag på vi fick även med oss Anders Haritz. Mattias Wengelin var verkligen stark och tog mest vind,själv hade jag fullt upp med och ta mig förbi för att hjälpa till.Trodde nog att vi skulle få en lucka men med så mycket folk på banan så fick vi i princip inget utrymme alls.

Det är lurt det här med landsväg då det ofta krävs lite lagkörning för att skapa lucka eller en tuff bana.Nu var det ju träningstävling och förhållandsvis platt så nån utbrytning som höll lyckades ingen få till.Det är som dom flesta seniorlopp brukar se ut då det finns alldeles för få starka lag och väldigt många jämnstarka cyklister.Loppet då jo efter krasch i klungspurten så missade jag tät tåget och fick mest spurta för mig själv bakom tät gruppen,Spurt starke micke Hägg tog det och vart därmed Klubbmästare på Linje(grattis).

I går så provade jag tempo cykeln med att att gästa rekord milen ute o torsång.
Träningsloppet som har pågått sedans 80-talet är en lagom genomkörare.
Nu hade jag totalt värdelösa ben för dagen och hade allvarliga tankar före loppet på att bara åka hem utan att starta.Lustigt det där före loppet gav jag järnet för att få upp pulsen men hur jag än slet så ville inte pulsen upp över 80%.Men när jag väl startade så tog det inte lång stund så flög den upp över och jag fick lugna mig lite för att inte syra allt för tidigt.Nu hjälpte det ju inte mycket att pulsen gick upp för nån egentlig fart hade jag inte.Det tog ca 7 min ut till vändningen som tur var så var det gansak gynsamma vindar på vägen tillbaka så jag fick upp lite mer fart samtidigt som kroppen svara bättre och bättre.Undrar om det är ålder eller bara det faktum attt jag är segstartad som gör att jag har svårt att komma igång fö rin mot mål så låg pulsen stadigt på 96% och farten var då god.Tiden landade på inte allt för imponerande 13.21 gansak precis minuten bakom för dagen snabbaste mannen Jonas Djurback.
Jag har märkligt svårt att prestera under veckorna då man först skall klara av arbete för att sedan cykla framåt kvällningen.Oavsett om jag arbetar hårt på jobbet eller inte så gör bristen på sömn att prestationen sjunker med ett antal %.
NU vet jag ju om fenomenet så det är bara och mentalt tagga ner och lägga focusen då jag är mer utvilad.Såsom dom flesta så lever man ju i nuet så det kan vara rätt frusterande att ställla sig på en startlinje med vetskap om at det är kört redan innan men jag blir bättre o bättre på det.

Har funderat fram och åter om däckval till helgen då banan är snabb och enkel.Men efter lite diskussioner med bland annat wengelin så skippar jag dom mer lättrullade schwalbe däcken för att om möjligt slippa stå med punktering efter banan.

Eftersom mobilkameran är på lagning så får ni stå ut med ännu ett foto från mitt bröllop.

måndag 10 augusti 2009

Kontraster!

Back on track är det som gäller nu.Det kommer bli lite kontraster från kyrkan och såsom bröloppsresan då vi begav oss ner till Göteborg för några härlig dagar och med kronan på verket Ullevi besöket på madonnas konsert.Vi hade inte planerat denna resa så att vi lyckades få så bra biljetter som vi fick var rena lyckträffen.Med endast 10m till scenen så missade man inte mtycket om man säger så.Madonna är ju Jordens största kvinliga musik artist och dennna sprakande show gjorde då inte mig besviken.

Efter bröloppet förra lördan så fick jag till tre hyggliga pass under förra veckan.
Men alla resturang besök mm så är formen en bra bit från topp så nu gäller det o börja skärpa till sig.Helgens vasalopp får bli en bra genomkörare för mig för att sedan ta sig an finnmarksturen med förhoppningsvis hygglig form.

Viktigast är ändå att få till formen till långlopps SM men till dess så borde det inte vara nån fara.
Fick till en o annan bra bild på donnan

55000 pers o jag på ullevi









Eftersom scenen såg ut som ett T så fick vi se en del av madonnas rygg.Vet inte om jag var så ledsen för det. :)


Får man se ut så här o vara +50

Hon åkte bil på scen?

tisdag 4 augusti 2009

Bröllopsfoton!

Vilken kanon dag det blev.Allt var så rätt min brud var underbart vacker,solen sken,maten var god och alla närvaande var på strålande humör.Så en sak är säker det här glömmer man aldrig.Så det här var verkligen ett litet lyft i mitt förhållande och från och med nu har jag ju en fru och inte en sambo.

Inmarsch i kyrkan

Puss efter kyrkan.

Puss vid stugan!

Posering vid bryggan i sommarstugan.

Dagen till ära så sjöng jag ut min kärlek till min kära.



Brölopps vals blev det givetvis.


Till sist vill jag tacka för all uppvacktning och för att alla närvarande gjorde dagen så minnesvärd som den nu blev.